Twee Vechtende Eekhoortjes

Er zijn herhaalde verzoeken geweest om niet alleen religieuze boeken een plekje te geven op de website, maar ook aandacht te geven aan niet-religieuze boeken. Met een recensie over Twee Vechtende Eekhoorntjes van Rachel Bright (Uitgeverij Gottmer) geef ik gehoor aan dit verzoek.

Doelgroep

Ja, je mag het best weten, ik ga in deze reeks de boeken bespreken die de moeite waard zijn. In het begin althans. En Twee vechtende eekhoorntjes is een boek gericht op een erg brede doelgroep (als we Bol mogen geloven). Namelijk van 3-12 jaar. Ik zou het zelf aanraden van kinderen van 4-7 jaar. Voor hen is (met wat hulp her en der) het verhaal begrijpelijk en leerzaam.

Vormgeving

Het boek heeft prachtige illustraties, waarin aandacht is voor de kleinste details. De herfst staat centraal in het boek en je ziet in het bos waar de eekhoorntjes leven allerlei soorten bomen, bladeren, dieren en kleuren. Je kan daardoor niet alleen het verhaal voorlezen, maar ook de illustraties gebruiken om je kind het één en ander bij te brengen.

Het woordgebruik in het gehele boek is rijmend, past prachtig bij de illustraties en je kan op allerlei onderdelen nadruk leggen en er iets bij vertellen als je dat belangrijk vindt. Het verhaal kan je rustig lezen en op hoog tempo, wat prima past bij de gebeurtenissen in het verhaal. Het taalgebruik is heel toegankelijk voor de door mij genoemde leeftijdsgroep, met her en der een woordje wat je kan toelichten.

Thema

Het thema ‘delen’ staat centraal in het boek. In het kort gaat het verhaal over twee eekhoorntjes in de herfst, die allebei een denappel zien die ze willen voor hun wintervoorraad. Ze rollen en buitelen over elkaar heen om hem voor zichzelf te krijgen, daarbij half het bos doorgaand en bijna verdrinkend in een waterval. Uiteindelijk volgt dan de conclusie: we kunnen beter delen, dan erom te vechten en ruzie te maken.

Delen, een mooi thema waar je ook religieus het nodige over kan zeggen. Zoals dat ook kan over de prachtige schepping van Allah die je kan zien in de kleurige illustraties.

Kortom

Een mooi vormgegeven boek, zowel qua tekst als illustraties. De moeite waard om herhaaldelijk te lezen en opbouwend naar het prachtige thema ‘delen’. Een echte aanrader (en niet alleen voor als je kids vechtersbazen zijn).