Nora mist opa

Ieder kind krijgt ermee te maken: het overlijden van een persoon die dichtbij hem/haar staat. Dat kan familie zijn of een vriend, maar ongeacht wie het is: het doet iets met je kind. En daar zit je dan als ouder, met een kind dat iemand mist. Hoe praat je daar dan over?

Om het gesprek over het verlies van een geliefde te vergemakkelijken schreef ik ‘Nora mist opa’. Een kinderboekje over rouwverwerking vanuit islamitisch perspectief. Het boekje is geschreven op rijm en gaat over Nora die haar opa mist, omdat hij is overleden. Ze vraagt aan haar vader of opa dood is, wil weten wat dat precies wil zeggen en vraagt zich af wat het paradijs dan precies is. Ook laat ze merken verdrietig te zijn en opa te missen.

Haar vader gaat met haar in gesprek, gezellig samen op de bank. Hij geeft Nora uitleg op een kinderlijke manier; met toegankelijk taalgebruik. Ook helpt hij haar met haar emoties om te gaan.

Waarom dit boekje

Waarom dit boekje is geschreven? Omdat veel moslimouders het moeilijk vinden om over de dood te praten met hun kind. Want wat zeg je nu wel of juist niet? Dit boekje geeft handvatten in het omgaan met verdriet en leert kinderen dat hun gevoelens er mogen zijn én hoe ze ermee om kunnen gaan. Het boek geeft nuttige informatie die vragen zal wegnemen bij het kind, maar zal ook weer een goede gespreksstarter zijn.

Het boekje spreekt over een opa, maar kan uiteraard ook gebruikt worden als een ander persoon is overleden. In dat geval kan je bij je kind die koppeling eenvoudig maken door te zeggen “Nora mist haar opa, en jij mist die-en-die”.

Afbeeldingen en invalshoek

Het boekje begint nadat opa is overleden en begraven. In het boekje worden dus geen afbeeldingen gebruikt van een overleden persoon, een begrafenis of een kaffan/lijkgewaad of kist.

Wel zien we Nora en opa in beeld op het moment dat opa nog leefde. Zo zien we hem een koekje met haar delen en de deur voor haar open doen wanneer ze op bezoek gaat. Ook is er een afbeelding van een begraafplaats toegevoegd, om een idee te geven van wat dat dan precies is. Daarbij is er gekozen voor lichte kleuren, veel groen van bomen en vogels/vlinders met vrolijke kleuren. Op die manier is de afbeelding niet eng voor je kind.

Ook belangrijk: theologisch gezien is het paradijs voor hen die in Allah geloven. Toch is dit boekje ook geschikt voor hen die geliefde hebben verloren die niet gelovig was.

Samenvattend

Nora mist opa is een boekje gericht op rouwverwerking bij moslimkinderen. Het bespreekt zowel emoties van verdriet en gemis als de praktische kant van waar de overledene dan is en wat dat wil zeggen. Dus zoek je als ouder een boekje met handvatten om het gesprek aan te gaan met je moslimkind over de dood / overlijden? Dan is dit een aanrader!