Nora leert over Allah

Waarom ik het Nora-boekje ben gaan schrijven, hoe ik dat heb aangepakt en wat daarbij mijn afwegingen waren? Dat is wat je in dit artikel kan teruglezen.

Het is al een aantal jaren zo dat islamitische kinderboeken er vooral zijn voor kinderen vanaf een jaar of 5-6. Vervolgens stopt het aanbod bij een jaar of 8. Het aanbod aan kinderboeken voor peuters/kleuters en oudere kinderen was simpelweg niet toereikend. Dit zorgde ervoor dat voorlezen aan mijn dochter er vaak in resulteerde dat ik teksten al lezend moest aanpassen.

Juist de fase van 0-7 jaar is enorm belangrijk voor de vorming van een kind. Voor veel ouders hoort voorlezen er in die fase dagelijks bij. Ik ben één van die ouders en wilde graag verandering aanbrengen in de situatie. Ik schreef al eerder boeken, maar dan gericht op moslimouders. Toch besloot ik om aan de slag te gaan en ook voor de leeftijdsgroep van 1-4 te schrijven.

Waarom die leeftijdsgroep? Omdat met het schrijven voor die groep, en het aanwezige aanbod, er islamitische kinderboeken zouden zijn voor de eerste 7 levensjaren.

Waarom over Allah?

Sprekend over prioriteiten in de opvoeding is de eerste focus altijd het geloof in Allah. Dat hoort voor een moslim het vertrekpunt te zijn in al zijn zaken. Om die reden besloot ik dat het eerste boekje over Allah zou moeten gaan. In het boekje gaat het daarbij niet om het leren over Allah en Zijn verschillende eigenschappen.

De focus in het boekje ligt op het koppelen van alledaagse dingen aan het feit dat Allah de Schepper is. Door dit aan een kind mee te geven zal het kind in staat zijn om aan Allah te gaan denken bij alles wat het ziet.

Dit zorgt ervoor dat het boekje een heel sterke focus heeft gekregen, iets wat belangrijk is voor kinderen van die leeftijd. Schrijven is schrappen, zegt men wel eens. Dat is ook in dit boekje het geval geweest. Het succes van dit boekje, en de enthousiaste reacties, hebben ervoor gezorgd dat er een vervolg op deze reeks gaat komen.