Mijn eerste Koran verhalenboek

Mijn eerste Koran verhalenboek. Dat is de titel van de (inmiddels tweede druk) van een ruim 300 pagina’s tellend boek vol Koranische verhalen, gericht op kinderen in de leeftijdsgroep van 6-12 jaar. Het boek werd op social media warm ontvangen met honderden mensen die het wensten aan te schaffen. Tijd voor een recensie!

Vormgeving

De eerste indruk bij het vasthouden van het boek is gelijk positief. De kaft en de kwaliteit van de pagina’s zijn zeer goed. Drinken knoeien is geen probleem, je kan het er zo vanaf vegen. De keuze voor het weglaten van afbeeldingen van mensen maakt het boek gender-neutraal. De afbeeldingen van dieren zijn leuk, aantrekkelijk en vrolijk te noemen. Het geheel geeft een complete maar rustige indruk. Tekst en afbeeldingen nemen elk ongeveer 50% van het boek in. Afbeeldingen passen goed bij de tekst en kunnen als aanvulling worden gebruikt bij het voorlezen van het verhaal aan jongere kinderen.

Content

De opbouw van het boek past bij de informatie die men wenst te bieden. Er is begonnen met het benoemen van Allah, Zijn gunsten, onze plicht van aanbidding etc. Dit maakt het verhalenboek gelijk uniek ten opzichte van alles wat ik tot nu toe op de Nederlandse markt heb gezien. In de meeste gevallen duik je bij boeken ergens middenin het verhaal, de context is er dan niet. Door te beginnen met Allah, Zijn gunsten en de plicht van aanbidding kun je hier altijd naar terug verwijzen. Dat blijkt ook al snel nodig te zijn.

Daar waar in de eerste vijf hoofdstukken erg genuanceerd is gesproken staat het geheel al snel wat meer op scherp bij de profetische verhalen. Mensen moeten Allah aanbidden, doen ze dat niet dan volgt een bestraffing. De tussenstap met toelichting waarom die straf er is, wat goed zou zijn voor kinderen van deze leeftijdsgroep, blijft sterk onderbelicht als het überhaupt al genoemd is. Hierin zijn zeker kansen gemist. Het beeld wat daardoor kan ontstaan is iets te zwart-wit wat mij betreft.

Doelgroep van het verhalenboek

Het verhalenboek is in een duidelijke en toegankelijke taal geschreven en goed te begrijpen. Er is hierbij echter wel een probleem. Een zesjarige zal niet alles begrijpen. En een twaalfjarige zal delen van het boek wellicht kinderachtig vinden. Door te zeggen dat het boek geschikt is als voorleesboek en om zelf te lezen, en het daarmee te plaatsen in de categorie van 6-12 jaar is nogal een grote stap. Dit resulteert er namelijk in dat je als ouder bepaalde verhalen makkelijker zal moeten maken voor een zesjarige. Maar het zorgt er ook voor dat een twaalfjarige het boek onaantrekkelijk kan vinden omdat het van tijd tot tijd te simpel is.

Het zou beter zijn als uitgevers een boek schrijven voor een beperktere leeftijdsgroep. Nu is het verhalenboek wel geschikt voor deze leeftijdsgroep, maar dan wel in diens totaal. Je zou dus 6 jaar met het boek kunnen doen of zelf tijdens het voorlezen zaken moeten vereenvoudigen. De algemene leesbaarheid hangt er tussenin vanwege de brede doelgroep maar is in diens algemeenheid goed te noemen.

Is het verhalenboek altijd even pedagogisch? Daarover valt te discussiëren. Neem het voorbeeld van de link tussen het niet aanbidden van Allah en de straf die erop volgt bijvoorbeeld. Hierin valt zeker het nodige te winnen. De oplettende ouder kan hierbij echter terug verwijzen naar eerdere delen van het boek waarin aandacht is voor Allah, Zijn positie en onze positie ten opzichte van Hem. Dit maakt dat het geheel uitgebalanceerd is, maar voor de jonge lezers is er nog wel wat te verbeteren.

Eindconclusie

Een mooi vormgegeven verhalenboek met een schat aan informatie op een manier die nog niet eerder is gezien in vertaalde boeken. Ondanks de niet te missen verbeterpunten is het een echte must-have voor iedere moslimouder die een boek zoekt dat kan bijdragen aan de vorming van de religieuze identiteit van hun kind(eren). Wanneer de leeftijdsgroep verder verfijnd is en er meer verfijning aanwezig is in de manier waarop over aanbidding en beloning/bestraffing is gesproken zou het boek het nog beter kunnen doen in de score.

Eindoordeel: 4.5 uit 5