Leer het gebed met Ibrahiem

Er zijn de nodige boekjes in omloop over het aanleren van het gebed. Wat is dan de meerwaarde van nog een boekje daarover? Is alles niet al gezegd en gedaan inmiddels? Daar dachten ze bij MKE kennelijk anders over. Ze brachten Leer het gebed met Ibrahiem uit. Heeft het een meerwaarde of is het meer van hetzelfde? Lees onze recensie!

Vormgeving

Inmiddels is het een gewoonte: boekjes van MKE zitten qua vormgeving mooi in elkaar. Dit gebedsboekje met Ibrahiem is daarop geen uitzondering. MKE heeft een volledig eigen uitstraling wat betreft tekeningen. Mooie en frisse kleuren en de vormgeving is op orde. In tegenstelling  tot eerdere uitgaven is dit boek geen hardcover maar het materiaal is nog steeds van hoge kwaliteit. De houdingen in het gebed zijn duidelijk weergegeven. Kleine focus-cirkels geven extra aan hoe onderdelen van een houding gedaan kunnen worden.

Wellicht valt het de meeste lezers niet op maar: met kleuren werken kan lastig zijn. Je moet altijd zorgen dat je tekst goed leesbaar blijft. Nu is het niet eenvoudig om dat te laten slagen zonder concessies te doen op het uiterlijk. Met het gebruik van drie verschillende kleuren in het boek slaagt MKE daarin. Niet alleen is alles uitstekend leesbaar, door de kleurwisselingen is de nadruk op bepaalde tekstgedeelte extra duidelijk.

Hoewel het boekje beter is dan welk ander gebedsboekje voor kinderen waarmee wij bekend zijn is er toch iets. Waar iqra media simpelweg twee boekjes uitgaf; voor jongens en meisjes elk, is dit gericht op beide geslachten. Daarbij krijgt wederom een jongen de hoofdrol. De keuze is te begrijpen en doet niets af aan het boekje. Wellicht een extra uitgave of een ander creatief idee wat we in de toekomst vanuit MKE hiervan mogen zien?

Theologie en het gebed van Ibrahiem

Een interessant punt in alle gebedsboekjes voor kinderen die we tot nu toe hebben gezien? De theologische benadering. Er is geen enkel boekje dat duidelijk aangeeft welke denkrichting in de theologie men volgt. Nu is onze positie hierin duidelijk. Heb je die gemist? Lees het dan hier. Het grote kenmerk aan de Nederlandse moslimgemeenschap is diversiteit. Diverse denkrichtingen leven zij aan zij. Wanneer je als organisatie een boek schrijft over het gebed is het wellicht handig de denkrichting te vermelden. Waarom? Zodat ouders weten of het past bij hun invulling van islam. We kunnen overigens wel stellen dat alle informatie die in het boekje is weergegeven theologisch correct is. Of het past bij jouw denkrichting is echter een tweede.

Content algemeen

Qua design is het beter dan alle andere boekjes op de markt over dit onderwerp. Althans; beter dan wat wij kennen. Waar het natuurlijk vooral om gaat is de content. Ook daar weet het boekje positief te verbazen! Er is begonnen met een beknopte omschrijving van waarom we bidden. Ook is er aandacht voor belangrijke voorwaarden voordat je met het gebed begint zoals reinheid en de intentie.

Het boekje geeft aandacht aan de verschillende houdingen en gebruikt transcriptie voor de woorden die in het Arabisch uitgesproken horen te worden. Ibrahiem neemt alle houdingen duidelijk aan en het boekje sluit af met o.a. een gebedsschema en een checklist. De woordenlijst en bronvermelding zijn wederom netjes opgenomen. Zinnen zijn begrijpelijk en er valt nergens iets op af te dingen. Wel belangrijk: weet je al hoe je moet bidden dan is dit boekje ideaal. Je kan er immers je kinderen het gebed mee onderwijzen. Koop je het om zelf te leren bidden? Dan blijft persoonlijke ondersteuning van een mentor belangrijk.

Hoe pedagogisch is Ibrahiem?

Door de aard van het boekje kunnen we hier kort over zijn: er is niets op aan te merken wat voor verbetering vatbaar is. Het boekje doet waar het voor geschreven is: het gebed omschrijven. Het is een leuke toevoeging dat er ruimte is om op te schrijven wat je Allah wilt vragen in het gebed. Ook het gebedsdiploma is leuk gedaan, zo kan je jouw kind extra gemotiveerd houden.

Eindoordeel: 5 uit 5