Khalid ibn Walid

Op dit moment komen er boeken uit van een nieuwe reeks: de vrienden van de profeet. De eerste 3 boeken zijn inmiddels verschenen over respectievelijk Bilal, Khalid en Barakah. Ik ben benieuwd naar deze reeks omdat het zelden voorkomt dat je kinderboeken over deze personen tegenkomt.

Vormgeving

Denken aan een metgezel als Khalid ibn Walid denk ik al snel aan veldslagen, gevechten, bloed en dode soldaten. Ik was benieuwd naar wat dit zou doen met de vormgeving. Het verhaal blijkt handig ingestoken. Het draait om twee kinderen die van hun opa iets leren over Khalid ibn Walid. Dat zorgt ervoor dat de focus kan wisselen tussen deze kinderen, levend in deze tijd, en Khalid ibn Walid, die 1400 jaar geleden leefde. Een slimme benadering.

De illustraties zijn daarnaast leuk vormgegeven, soms met allerlei details, in andere gevallen juist weer vrij simpel. Wat wel opvallend was; de outfit van opa. Doordat opa witte haren heeft en een rood/gele djellaba droeg, was de link naar sinterklaas snel gelegd. Dergelijke dingen zijn details, maar hebben wel hun invloed op het verhaal.

De theologische kant

Wanneer er personen in de illustraties te zien zijn dan vallen 2 dingen op. Ten eerste is er geen plek voor ogen in dit boek. Iets wat we vaker zien. Ten tweede is er geen plek voor het afbeelden van metgezellen. Afbeeldingen waarbij vanuit de tekst duidelijk is dat zij onderdeel zijn van de illustratie, zijn zo vormgegeven dat je geen mensen maar lichtbundels ziet.

Het verhaal van Khalid ibn Walid’s leven is in dit boek in een notendop gevangen. Zowel zijn jeugd, bekering en hoge positie zijn correct én op kinderniveau omschreven.

Content algemeen

Dit boek geeft veel informatie, zonder dat het perse teveel wordt. De schrijfster weet de informatie op een prettige manier, zonder veel lastige woorden, over te brengen. Dat maakt dat de schrijfstijl goed past bij kinderen vanaf een jaar of 6.

Het is geen spannend verhaal, zoals op de backcover van het boek staat aangegeven. Daarvoor blijft de schrijfster te algemeen. Het boek leest meer als een mini-biografie. In die zin heeft het boek toegevoegde waarde en is het origineel. Achterin het boek zijn vragen opgenomen om het boek te kunnen nabespreken. Wat ik liever zou zien dan dat (of erbovenop) is een link naar actief opvoeden.

De manier waarop dat verwerkt kan worden in dit verhaal is bijvoorbeeld dat Khalid ibn Walid een talent had gekregen van Allah. Hij heeft vervolgens Allah gediend met dat talent. En dat wij als mensen Allah horen te dienen met de gunsten die Hij ons geeft.

Eindoordeel: 5 uit 5

Het boek sluit qua schrijfstijl aan bij de aangegeven leeftijdsgroep. Er zijn vrijwel geen lastige woorden, en het leven van Khalid is kort maar duidelijk weergegeven. Het boek is weliswaar niet spannend, zoals het claimt, maar doet verder alles goed o.b.v. de door de schrijver gemaakte keuzes. Een aanrader!