Hidaya’s Hijab

Sinds enige tijd is er een onderneming die zich specifiek richt op de (algehele) hijab voor de kleine moslima: Hidaya’s Hijab. De zuster achter deze onderneming heeft inmiddels ook een boek geschreven, ter promotie van de hijab bij jonge meiden (3-7jaar). Deze review gaat over dit boek, dat dezelfde naam draagt als de onderneming: Hidaya’s Hijab.

Vormgeving

Het boek is een vierkant hardcover boek dat gebruik maakt van veel zachte kleuren die aantrekkelijk ogen (voor de doelgroep). De tekst is in het wit geschreven op roze pagina’s, wat het boek er nog kleurrijker op maakt. We zien meerdere personages voorbij komen in het boek; Hidaya, haar broer en ouders, opa en oma en de poes. Allemaal worden ze zonder ogen weergegeven. De illustraties zijn vrolijk, speels en ogen vrolijk.

De theologische kant

Dit boek focust zich op het benadrukken van de positieve kanten van het dragen van de hijab. Daarbij raakt het een aantal theologische thema’s: de beloning ervoor, de status ervan binnen de jurisprudentie en de definitie ervan. Deze zijn op eenvoudige wijze verwoord. Zo is respectievelijk de beloning enorm, houdt Allah ervan en wordt de hoofddoek een hijab genoemd.

De woordkeuze is daarmee slim gedaan. Je wil kinderen op een positieve manier introduceren tot zaken. Woordkeuze is daarbij belangrijk. Ondanks dat de woordkeuze niet altijd compleet is, is het wel afdoende en passend bij de leeftijdscategorie.

Content algemeen

Als ouder (en consument) wil je graag je geld goed besteden als het gaat om zaken die de opvoeding van je kind raken. Je zoekt (als je ook maar een beetje op mij lijkt) naar kwalitatieve producten en bent bereid daar soms wat meer voor te betalen. Met boeken is die meerprijs lang niet altijd terecht. Dit boek is daarop gelukkig een uitzondering.

Het eerste wat fijn is, is de leeftijdsaanduiding op de achterkant: 3 t/m 7 jaar valt er te lezen. Daar kan ik me goed in vinden, al kan de tekst voor een kind van 3 soms nog ietsje teveel zijn. Er is een pagina met praktische tips voor ouders toegevoegd aan het einde van het boek: slim gedaan!

Het boek is geschreven in toegankelijk taalgebruik en de toelichting op de achterkant komt keurig overeen met de inhoud van het boek zelf. Zoals aangegeven zijn de illustraties leuk, kleurig en toegankelijk en ze passen keurig bij de tekst.

Is er dan verder niets op te merken aan het boek? Nou, daarop zal de gemiddelde lezer met ‘nee’ antwoorden. Op 2 momenten is de overgang van de ene naar de andere situatie vrij groot. Ook zie je oma’s kleding ineens zonder motief erop. Feitelijk dus dingen waar een kind niets van merkt, en de meeste ouders ook niet. Ook is het eerste niet perse ongebruikelijk in kinderboeken, maar wel in de rest van dit boek.

Eindoordeel: 5 uit 5.

Het boek richt zich op een belangrijk thema dat weinig (directe) aandacht krijgt binnen de religieuze literatuur. Dat er dan een boekje uitkomt, op deze manier sprekend over en uiting gevend aan de hijab, is een mooie én grote stap vooruit.