Hiba Doeboek – Een doeboek voor meiden

Stichting Hiba&Habib heeft een doeboek uitgegeven: het Hiba doeboek. Er zijn op onze site al meer doeboeken te vinden. We noemen die activiteitenboekjes. Die moet je zelf printen, maar deze is kant en klaar te koop. We kregen een exemplaar en waren aangenaam verrast!

Omdat een doeboek iets anders is als een leesboek is een recensie in het gebruikelijke format niet mogelijk. We hebben nagedacht hoe we het gaan doen en kwamen uit op aandacht voor:

  • Design
  • Diversiteit van de content
  • Passend bij de doelgroep (meiden dus)

Design van het doeboek

Het design van het doeboek valt gelijk op. Het formaat is prettig, de kaft en pagina’s voelen kwalitatief aan en de vrolijke kleuren wisselen elkaar af. Fairouz van FRAAI heeft voor een design gezorgd dat op elke pagina op je afspringt en je aandacht trekt. Er is een duidelijke stijl aanwezig door het hele doeboek heen en dat maakt dat het nog prettiger oogt.

Elk onderdeel in het doeboek heeft een eigen design dat uitbundig aanwezig is. Geen strak en kaal ontwerp maar vrolijk en kleurig. Er is een paginanummering aanwezig en een inhoudsopgave, wat ervoor zorgt dat je dingen makkelijk terug kan vinden. Dat is nodig omdat het doeboek ongeveer 135 bladzijdes heeft!

Onderdeel van het doeboek is dat je dingen die erin staan kan uitknippen. Daarbij is er, in tegenstelling tot veel andere boeken, nagedacht over de achterkant van de pagina. Je kan dus knippen zonder iets anders kapot te maken daarbij. Wel zo fijn.

Diversiteit van de content

Het boek geeft aandacht aan allerlei onderwerpen. Zo is er aandacht voor Eid en Ramadan. Er is ruimte voor beauty en cooking. Er is aandacht voor het creatief maken van wenskaarten, outfits, verrichten van liefdadigheid etc. Het boek geeft een goede balans tussen direct religieuze thema’s en de praktische vormgeving van meer algemene onderwerpen.

Door die afwisseling zo goed te laten zien is het niet perse een religieus boek maar een doeboek met een religieus tintje. Dat maakt het tot een heel toegankelijk geheel waar iedereen, ongeacht religieuze achtergrond, zich mee kan vermaken.

Passend bij de doelgroep

Het boek is gericht op meiden en dat is te merken. De kleuren zijn licht en vrouwelijk, voor zover daarvan te spreken is. Er komen meerdere meiden aan het woord in het boek. Er is aandacht voor thema’s die specifiek voor vrouwen zijn zoals de hoofddoek. En, niet onbelangrijk: aandacht voor innerlijke schoonheid.

Het hiba doeboek is uniek in zijn soort. Het is een mooi vormgegeven, kwalitatief gedrukt doeboek met grote afwisseling over meer dan 100 bladzijden. Heb je jonge meiden thuis? Dan zou dit maar zo een heel aangenaam boek kunnen zijn om ze creatief de vakantie door te helpen. Minpunten? Die zijn we niet tegengekomen. Een echte aanrader dus: 5 uit 5.