Het allergrootste cadeau

Een nieuwe uitgave van MKE is verkrijgbaar: Het allergrootste cadeau. In dit boekje is er het nodige anders ten opzichte van eerdere boeken. Niet alleen qua tekst, maar ook qua vormgeving is er verschil zichtbaar.

Vormgeving

Het eerste wat opvalt is het formaat van dit boek. Niet langer het A4 formaat waarmee MKE zijn boekenreeks begon, maar een slag kleiner; A5. Daarmee zijn de pagina’s minder kwetsbaar voor enthousiaste kinderen die de bladzijdes willen omslaan. Ook is het net wat makkelijker vasthouden naar mijn persoonlijke mening. Een pluspunt dus.

Wat daarnaast anders is geworden: het design. Er zijn warmere kleuren gebruikt en meerdere kleurlagen. Het boek oogt er rustiger door, en het ziet er een stuk mooier uit dan wat we tot nu toe zagen. Wat daarbij ook opvalt is dat dit de gezichten, die geen mond/neus/ogen hebben, er ook sterk op vooruit gaan.

Daarnaast zijn er een paar kleine dingen die opvallen. Denk aan het ontbreken van paginanummers. Waarschijnlijk te wijten aan de (naar ons idee logische) keuze om geen inhoudsopgave meer te gebruiken. Er is voor het eerst een leeftijdsindicatie te vinden voor een MKE uitgave. Dit boek is gericht op kinderen van 4-8 jaar. Er is sprake van “speelse rijm” in het boek. Daarover later meer.

De theologische kant

Het boekje gaat over de gunst van de islam als zijnde het Allergrootste Cadeau. Voordat duidelijk is dat het grootste cadeau de islam is, noemt het boekje eerst allerlei andere gunsten van Allah. Die vormen een opbouw tot de allergrootste gunst; de islam. Met als onderbouwing dat die gunst tot het paradijs zal leiden.

De manier waarop dit is gedaan is, zoals we kennen van MKE, keurig. Er is aandacht voor het begrip van het kind, zonder theologische discussiepunten op te rakelen.

Het boekje laat personages niet met gezicht zien. De reden daarvoor is de religieuze opvatting dat levende wezens niet afgebeeld horen te worden op die manier. Hun keuze om zo de gehele gemeenschap te bereiken, ook hen die er geen moeite mee zouden hebben, is wat ons betreft slim gekozen.

Content algemeen

Het verhaal laat op een fijne manier allerlei mooie dingen zien die we van Allah hebben gehad. Denk aan speelgoed, aan eten, aan drinken en aan het huis waarin je woont. Dit bouwt steeds verder op, totdat de islam ter sprake komt.

De speelse rijm waarover de introductie spreekt is zichtbaar aanwezig. Maar hoe speels en rijmend dit is, is een tweede. Er is geen logische volgorde van rijm, wat het lezen op rijm al snel lastig maakt. Soms rijmen de eerste en derde zin, soms is het pas de vierde, soms is het pas een zin op de pagina ernaast. Op het moment dat dit niet logisch leest, is het onprettig. Recent zijn er meerdere boeken uitgebracht die iets deden met rijm. Tot nu toe is het nog niemand gelukt een vloeiend rijmend boekje uit te geven. Tip voor uitgevers: kijk eens naar de Bobbi-reeks of Nijntje boekjes.

Eindoordeel: 4.5 uit 5

MKE laat met dit boekje zien een volgende stap te hebben genomen op het gebied van vormgeving. Het thema is enorm belangrijk en het is fijn dat er een boekje is wat de focus legt op de gunsten die Allah ons geeft. Wat dat betreft is de uitgave een prachtige toevoeging aan je boekenkast. Wellicht is het zelfs het beste boekje wat MKE tot nu toe heeft uitgebracht. Toch valt er nog wat te verbeteren. Rijm is een lastig iets, was dit boek niet op rijm geschreven, of een poging daartoe gedaan, dan waren er slechts details overgebleven.