Een kabah van lego

Op veler verzoek maak ik hierbij een start met het recenseren van religieus speelgoed. Omdat het aanbod hierin enorm divers is, zal het niet volgens een vast format gaan, zoals het geval is bij boekrecensies. In deze (en de komende) recensies zal ik mijn ervaringen delen, met zowel voor- als nadelen, zodat jij zelf een afgewogen keuze kan maken.

Lego is iets wat ik van jongs af aan ken. Uren heb ik gespeeld met Lego en het heeft enorm veel positieve kanten. In zijn algemeenheid helpt Lego met het ontwikkelen van inzicht, verbeteren van de motoriek en het stimuleren van de creatieve geest. Het speelgoed is enorm sterk en gaat generaties lang mee.

In het verleden heb ik al eens gezocht naar lego-varianten van moskeeën. Het enige wat er op de markt is op het moment van schrijven (vanuit Lego zelf) is de Taj Mahal. Een wereldberoemd gebouw, maar gezien de geschiedenis ervan niet het ideaal van wat ik zocht. Nu is er dus een kabah van lego, of tenminste; van islambricks. Ondanks dat het product namelijk enorm lijkt op lego, is het niet hetzelfde.

Dat het geen echt lego is merk je aan de manier waarop het in elkaar klikt, het kost soms net wat meer moeite. Het stappenplan is net wat minder mooi en de volgorde van bepaalde bouwstappen is net wat minder logisch op sommige momenten. Dat alles maakt het niet tot een slecht product, de kwaliteit zit namelijk echt wel goed. De verpakking is stevig, de te volgen stappen duidelijk en de kwaliteit van de steentjes is zoals je van lego zou verwachten.

De prijs van dit product is wat hoger dan je in vergelijking met lego zou verwachten. Het feit dat dit product uniek is, maakt dat volledig goed. Het is fijn om het belangrijkste gebouw in de islam op deze manier toegankelijk gemaakt te zien worden, op een professionele manier.

Tijdens het bouwen van de kabah, wat je vrij vlot gedaan hebt, door de vorm ervan, kon ik met mijn dochter gelijk erover praten. Denk aan het vertellen over waar de kabah staat, wie die gebouwd heeft, dat als we op bedevaart gaan, we die kabah gaan zien, etc. Ik zou het persoonlijk heel vet vinden als de makers een dergelijke infosheet/gesprekssheet erbij zouden maken. Zo is iedere ouder geholpen aan een paar gesprekspunten.

Mijn conclusie: een aanrader voor ieder kind dat duplo/lego leuk vindt. Lekker samen bouwen en in gesprek over het Huis van Allah. Prachtig.