Ayla’s vlucht – De vlucht uit Syrië

Ayla’s vlucht is een boek, anders dan alle andere boeken die we tot nu toe mochten recenseren. Het is een boek over oorlog, angst, vluchten en een veilige plaats vinden. De hoofdrol zien we ingenomen worden door Ayla. Een zesjarig meisje uit een gezin van zeven mensen. De opbrengsten van het boek gaan naar SOS kinderdorpen.

Vormgeving

Het boek, Ayla’s vlucht, is voorzien van illustraties door Moslim Kids Entertainment. We schreven eerder al een recensie over één van hun boeken; brieven in de ramadan. In tegenstelling tot hun eigen boeken werden in deze uitgave wel gezichten getekend. Dit zorgt voor het scherp overbrengen van de emoties van de personen in het verhaal. Iedere pagina is voorzien van een illustratie op een manier dat dit de tekst uitstekend weet te ondersteunen.

Aangezien we het boek digitaal ontvingen valt er over de kwaliteit ervan weinig te zeggen. De afmetingen zijn wederom vrij groot, A4 formaat, waardoor er veel te zien en te lezen is. Het boek is hardcover. Het boek is geen religieus boek, het deelt een verhaal van een kind. De manier waarop dit gedaan is brengt geen religieuze bezwaren met zich mee. We vinden het, gezien onze identiteit, belangrijk dit te vermelden.

Content

Vanaf het eerste moment kom je terecht in het verhaal van Ayla’s vlucht. Het leest prettig en in een adem door. De opbouw van het boek is goed en dat geldt ook voor de zinsbouw. De taal is duidelijk, begrijpelijk en eenvoudig. Niets in het verhaal wijst erop dat de schrijfster uit België is op twee momenten na. Een man die opstaat? Die staat “recht”. En doorlopen is “doorstappen”. Dit soort kleine details zijn even omschakelen, maar het is duidelijk waarom het gaat en stoort niet in het verhaal. Het taalgebruik is taalkundig correct en zeer toegankelijk.

Is Ayla’s vlucht pedagogisch passend?

Hier is aandacht vereist van jou als lezer. Het boek beschrijft een vreselijke situatie: een meisje van zes jaar dat wegvlucht uit oorlogsgebied. Gelijk aan het begin van het verhaal vallen er al bommen, is er angst en sterven er mensen. Het is geen boek met een verhaal over vroegere volken. Het is de keiharde realiteit uitgelegd op kinderniveau. De plaatjes laten geen afschrikwekkende beelden zien. Het verhaal toont wel een pijnlijke realiteit.

Ayla’s vlucht trekt je vanaf de eerste bladzijde mee in een achtbaan van emoties. Je zal je als ouder goed kunnen verplaatsen in hoe het zou zijn voor jou in die situatie. En dat is iets wat bijzonder is. Het toont de zorgen van een kind ten opzichte van die van een ouder. Het leert je beide standpunten te zien en vooral: je eigen situatie waarderen.

Doordat sommige zaken vrij direct worden genoemd zoals het overlijden van tante Nesim. Haar huis werd getroffen door een bom. Vader brengt het nieuws duidelijk over wanneer hij aangeeft dat ze pogingen hebben gedaan tante en anderen te redden. Het graven met hun handen had geen zin. “We hebben niemand meer kunnen redden. Ze zijn dood Ayla.” Het is de keiharde realiteit van oorlog. Wellicht dat die realiteit ook anders onder woorden worden gebracht.

De manier waarop emoties die volgen worden overgebracht is enorm goed gedaan. Van het afscheid nemen van oma en een poesje, tot het kwijtraken van papa tijdens de reis. Van het elkaar weer vinden tot het veilig aankomen. Ayla’s vlucht is mooi geschreven en in beeld weergegeven.

Geen slaapboek

Het boek is geen boekje voor het slapen gaan. Dat hoeft echter ook niet perse zo te zijn. Het geeft de werkelijkheid weer en het is goed dat dit op een voor kinderen geschikte manier gedaan is. De enige vraag die open blijft is of het voor elk kind geschikt is vanwege de heftige emoties. Door het als ouder zelf eerst te lezen zal je vanzelf antwoord vinden op die vraag. Kinderen kunnen veel aan als je er goed mee om weet te gaan. Het boek is dan ook een goed idee met een prachtige uitvoering.

Het feit dat er na het verhaal nog korte verhalen van gevluchte kinderen in zijn opgenomen inclusief tekeningen van hen? Dat maakt het nog persoonlijker. De samenwerking met SOS kinderdorpen is ideaal. Ayla’s vlucht kan je helpen je kind bewust te maken van hoe goed je kind het heeft. Het kan je ook helpen je kind te stimuleren anderen te helpen. Denk aan het uitgeven in liefdadigheid door het doneren van speelgoed, kleding of geld. En voor dat alles? Ayla’s vlucht kan jou en je kind helpen Allah dankbaar te zijn.

Ons advies: koop het boek, lees het, geef je kind een dikke knuffel en deel het verhaal met hen. Knuffel je kind nog meer en dank Allah dat je de zorgen niet kent die het boek laat zien. Ayla’s vlucht is een absolute aanrader.

Eindoordeel: 5 uit 5