Abbas ibn Firnas

De aanwezigheid van moslims in al-Andalus, het is iets wat altijd een warme plek in de harten van (Europese) moslims heeft gehad. Daarbij gaat het met name om de hoogtijdagen waarin zij die hun religie met trots uitdroegen, ook grote bijdragen leverden aan het publieke domein. Een voorbeeld daarvan is Abbas ibn Firnas, die een succesvolle vliegpoging deed.

Vormgeving

Het boek is opgebouwd uit 6 hoofdstukken over een totaal van bijna 50 effectieve pagina’s. Dat wil zeggen dat bijna 50 pagina’s bestaan uit tekst of afbeeldingen die horen bij het verhaal. Dat maakt dit boek tot een relatief dik boek in verhouding tot andere uitgaven. Simpel gezegd krijg je veel boek voor je geld.

Wat betreft de illustraties; die zijn erg leuk. Ik heb moeten denken wat maakte dat ze zo aansprekend waren. De illustrator heeft een goede combinatie gemaakt tussen beperkt kleurgebruik op grote vlakken en aandacht voor details. De illustraties zijn passend bij de tekst en erg toegankelijk en prettig. Ook een onprettige situatie, zoals Abbas die hard op de grond valt, is netjes vormgegeven.

De illustraties zijn zonder gezichten, naar de theologische mening dat dit beter is. Wat betreft de indeling: bij elke 2 pagina’s heeft er 1 een illustratie en de ander een bijpassende tekst.

De theologische kant

Er is in dit boek niet zozeer een theologische kant om te beoordelen. Dat is wellicht iets wat je niet verwacht van een islamitisch kinderboek, maar de biografische manier van schrijven, over een persoon die niet tot de metgezellen of profeten hoort, heeft dat effect nu eenmaal. Het boek draait niet om religieuze dogma’s maar om het leven van een moslim met dromen, die werkte om die dromen te verwezenlijken.

Content algemeen

Het eerste waar ik bij een boek naar zoek, is de leeftijdsduiding. Die ontbreekt. Op basis van de afbeeldingen denk ik aan andere boeken die met name voor de leeftijdsgroep van 4-10 jaar zijn geschreven. Dit boek zou ik categoriseren voor de leeftijd van 7-10. Een uitgebreidere beschrijving en minder illustraties zou het boek ook geschikt maken voor iets oudere kinderen. Dit is (niet zozeer wat betreft dit boek overigens) nuttig om te bekijken voor uitgeverijen/schrijvers: welke illustraties passen er bij welke leeftijd en vanaf waar kan je de stap maken naar een andere vormgeving.

Zoals gezegd is de vormgeving mooi en passend bij de tekst. De tekst is uitgebreid op veel onderdelen. Zo worden de verschillende levensfasen van Abbas besproken met een logische opbouw naar het hoogtepunt van het boek: het vliegen. Tegelijkertijd valt de schrijver regelmatig in herhaling, wat de fijne flow die wel in het verhaal zit, onderbreekt. Iets minder herhaling zou het verhaal ten goede komen. Ook is het boek op sommige plekken iets teveel doorspekt met feiten, wat afleidt van het verhaal.

Het verhaal an sich bevat belangrijke levenslessen: ambitieus zijn, hard werken, niet opgeven, goed luisteren naar je ouders, denken aan Allah, etc. Het mooie hieraan is, dat je als ouder op de levensles in kan haken waarvan jij denkt dat je kind daar het meest behoeftig aan is. Ook laat het boek zien dat leeftijd geen rol speelt, succes hoeft niet van de ene op de andere dag te komen. Het kan een levenswerk zijn om iets te bereiken. In de vluchtige tijd waarin we leven is die les enorm belangrijk.

Eindoordeel: 4,5 uit 5

Een mooi vormgegeven en interessant boek. Erg leerzaam en gezien het personage ook nog eens vernieuwend. Het aantal pagina’s is verrassend groot en het leest echt als een leesboek voor de wat oudere kinderen. Als de tekst wat meer was gladgestreken was het perfect geweest. Ondanks dat is het boek een echte aanrader.