24 ahadieth over islamitisch opvoeden

Mijn eerste boek (7 stappen naar een islamitische opvoeding) werd enthousiast ontvangen. Om die reden besloot ik meer te gaan schrijven. Kijkend naar de behoefte van moslimouders kwam ik erachter dat tips en tricks in de opvoedpraktijk van alledag enorm geliefd zijn. Om die reden besloot ik de manier waarop de profeet Mohammed, vrede zij met hem, omging met kinderen in kaart te brengen. In “24 hadith over islamitisch opvoeden” vind je 24 overleveringen met praktische toelichting.

Kijken we naar de manier waarop de profeet Mohammed (vrede zij met hem) omging met kinderen, dan kan dat soms niet meer dan een anekdote lijken. Toch zit er veel meer waarde achter dan je in eerste instantie beseft. In een tijd waarin nog veel discussie is over de opvoedkundige betrokkenheid van vaders, laat de profetische betrokkenheid zien dat de rol van de vader belangrijk is.

In een tijd waarin autoritair opvoeden vanuit de culturele traditie nog regelmatig de norm is, laten de overleveringen zien dat liefde, respect en ruimte voor emoties belangrijk zijn.

In een tijd waarin we vaak meer focussen op de dingen die een kind niet hoort te doen, is het verfrissend de profetische focus te zien liggen op wat er allemaal wél goed gaat.

Ik ben ervan overtuigd dat iedere ouder, moslim of niet, die leest over hoe de profeet omging met kinderen (en die kennis zelf gaat toepassen) er een fijnere ouder-kind relatie voor terug krijgt. Om het boek zo dicht mogelijk bij het profetische voorbeeld te laten vind je er ook echt alleen maar overleveringen in die laten zien wat de profeet zelf deed of zei in relatie tot opvoeding.

Die focus laat een beeld zien van een vader die respectvol omgaat met zijn dochter, die interesse toont in kinderen van andere mensen, die zijn kleinkind meeneemt naar de moskee, die op een duidelijke en positieve manier kinderen weet te corrigeren en te motiveren.